Bästa mobila bredbandet med router

När du köper ett mobilt bredband så behöver du också skaffa dig en router för att smidigt kunna dela din internetanslutning i din bostad. Vissa av operatörerna har paketerbjudanden där du "får" en router när du beställer ditt mobila bredband.

Vad är en router och varför behöver jag en sådan

Idag har de allra flesta routrar ett inbyggt modem. Routern och modemet har alltså blivit en och samma produkt. Modemet används för att kunna ta emot signalerna från mobilnätet och routern används för att sprida “internet” i ditt hem, ofta via WiFi.

Att tänka på

Ibland när du tecknar ett abonnemang där router “ingår” så betyder det i praktiken att du köper den på avbetalning. Det kan innebära att det blir en bindningstid på abonnemanget, ibland ända upp till 36 månader. Var uppmärksam på det!

Kolla också vad det är för typ av router som följer med. Det finns nämligen vissa routrar som har tillverkats för att vara smidiga att ta med sig till andra platser. De är ofta lite mindre och har ett inbyggt batteri som gör att man enkelt kan använda dem i exempelvis sin husvagn. De som är avsedda för mer stationär användning är ofta lite större och något klumpigare.

Alternativ till mobilt bredband med router

Ibland kan det kännas skönare att köpa sin router separat och istället välja ett mobilt bredband där det inte ingår någon router. Då slipper du allt vad bindningstider heter och kan helt fokusera på att hitta ett billigt mobilt bredband som motsvarar dina krav på surfmängd.

Ett annat alternativ är att inte ha någon router alls. Då sätter du istället sim-kortet direkt i din surfplatta och använder internetdelning för att ge andra enheter tillgång till ditt mobila bredband. Detta är inte alls lika smidigt som att ha en router, men för enpersonshushåll kan det ibland vara fullt tillräckligt.

Jämför priset

Ibland kan det vara väldigt fördelaktigt att köpa sin router tillsammans med ditt mobila bredband. Du kan få en riktigt bra deal på routern, ibland så mycket som halva priset. Men för att veta om du gör en bra affär så måste du kolla upp vad just den routern som “ingår” kostar att köpa hos en elektronikåterförsäljare. Använd Prisjakt eller någon annan jämförelsesajt för att snabbt hitta bästa pris.

När du jämför pris på olika mobila bredband så ser du priset utan router. Vill du ha en router också så måste du gå in på respektive operatörs hemsida och kolla vad totalpriset blir inklusive router. Bara för att någon har billigast månadskostnad på den surfmängd som du vill ha så är det inte säkert att de är billigast när du slår samman alla kostnader under abonnemangsperioden.

"Router ingår"

För att få maximal användning av ditt mobila bredband så behöver du givetvis ha en router. Då kan du använda samma anslutning till alla dina enheter och vänner och bekanta som besöker dig kan lätt och smidigt ta del av ditt internet genom att logga in på ditt wifi-nätverk.

När du köper “Mobilt bredband med router” så är det lätt att tro att det ingår en router i den ordinarie abonnemangskostnaden, men så är det oftast inte. Det fungerar istället ungefär på samma sätt som när du köper en mobil tillsammans med ditt mobilabonnemang. Du betalar varje månad en förhöjd månadsavgift ända tills routern är betald.

Det finns undantag där routern faktiskt ingår. Ofta är det när du köper de allra största mobila bredbanden, exempelvis de med fri surf, där månadskostnaden ofta är ganska hög. Du får dock räkna med att acceptera en bindningstid (oftast 24 månader) på dessa abonnemang.

Vanliga frågor om mobilt bredband med router

Ingår det alltid en router när man köper ett mobilt bredband?

Nej, det är vanligare att det inte ingår någon router. Då får du bara ett SIM-kort som du kan stoppa direkt i din surfplatta (eller annan enhet). Vill du kunna dela din internetanslutning via WiFi så måste du själv skaffa en router.

Måste jag verkligen ha en router?

Nej, det måste du inte. Om du bor ensam och bara använder ditt bredband till exempelvis en surfplatta så kan du sätta sim-kortet direkt i den. Därifrån kan du också dela din internetanslutning till andra enheter via “internetdelning”. Om du däremot vill ha ett regelrätt wifi hemma i din bostad så måste du ha en router.

Vilka erbjuder mobilt bredband med router?

Oftast är det de lite större operatörerna som erbjuder den här typen av paketlösningar med både bredbandsabonnemang och router. Hos lågprisoperatörerna får du oftast bara ett sim-kort hemskickad och du får själv fixa en router om du vill kunna använda dig av wifi i din bostad.

Tjänar man på att köpa router ihop med sitt abonnemang?

Ja och nej. Ibland kan du få en router till ett riktigt bra pris om du köper den via din operatör. Hos operatören Tre kan du få 5G-routern Zyxel NR5103e värde ca 4000 kr om du binder dig. Näst bäst är Comviq där du kan få routern Huawei B535 värde ca 1290 kr om du binder dig.

Ofta får du bättre pris ju “större” abonnemang du väljer. Ibland kan du välja att betala hela routern på en gång, vilket ofta är ett bra alternativ. Var alltid vaksam på om routerköpet innebär att du får bindningstid på ditt abonnemang.

Kan jag koppla in min dator till min mobila bredbandsrouter?

Ja, nästan alla routrar har en eller flera nätverksutgångar (ethernet) där du kan plugga in din dator med sladd. Då får du ut maximal hastighet av ditt mobila bredband eftersom wifi alltid ger en viss “effektförlust” när signalerna färdas genom luften.

Sammanfattning

Ibland kan det vara smidigt att köpa en router tillsammans med ditt mobila bredband. Du sparar tid och slipper fundera på om du har köpt rätt router och om den fungerar ihop med ditt mobila bredband. När det kommer till det ekonomiska så måste du dock vara vaksam. Gör alltid en jämförelse och kolla vad det kostar att köpa en fristående router istället.

Ingen ger bort något gratis utan att ha en baktanke och det gäller även våra kära mobiloperatörer. Antingen får du betala för routern med en förhöjd månadsavgift eller också får du acceptera en bindningstid på ditt abonnemang.

Rekommenderade alternativ

1. Hallon

5-200 GB surf varje månad
från 59 kr/mån

Antal poäng: 93/100

Läs mer Se erbjudanden

2. Chilimobil

Fri surf varje månad
från 165 kr/mån

Antal poäng: 88/100

Läs mer Se erbjudanden

3. Comviq

Fri surf varje månad
från 399 kr/mån

Antal poäng: 83/100

Läs mer Se erbjudanden

4. Tre

Fri surf varje månad
från 329 kr/mån

Antal poäng: 78/100

Läs mer Se erbjudanden

5. Tele2

75 GB till fri surf varje månad
från 349 kr/mån

Antal poäng: 73/100

Läs mer Se erbjudanden

6. Telenor

15 GB till fri surf varje månad
från 169 kr/mån

Antal poäng: 68/100

Läs mer Se erbjudanden

7. Telia

40 GB till fri surf varje månad
från 239 kr/mån

Antal poäng: 63/100

Läs mer Se erbjudanden