Fast bredband via mobilnätet

Fast bredband via mobilnätet är en teknik som kan ge dig en internetanslutning på upp till 300 Mbit/s. Det innebär att det för de allra flesta är ett fullgott alternativ till en “riktig” fiberanslutning och som funkar på platser dit fibernätet inte ännu har nått.

Hur fungerar fast bredband via mobilnätet

Man kan säga att fast bredband via mobilnätet är ett mellanting mellan en fiberanslutning och ett mobilt bredband. Signalen distribueras från en antenn som är ansluten till fibernätet. Den sista biten mellan antennen och bostaden använder man 4G-nätet för att överföra signalen.

När du har beställt ett fast bredband via mobilnätet så får du en liten låda monterad på fasaden på ditt hus. Det är en antenn som riktas in för att ge dig optimal mottagning och därmed så hög hastighet som möjligt. Du kan installera denna själv, men då det är väldigt viktigt att den placeras rätt så brukar man rekommendera att du låter ett proffs sköta installationen.

Ersättning för ADSL

Fast bredband via mobilnätet är ett alternativ för dig som ännu inte kan få en fiberanslutning eller som bor någonstans där internet via kopparnätet (ADSL) inte längre finns tillgängligt.

ADSL-nätet är under avveckling och varje år släcks det ner på fler och fler orter. Alla som berörs får ett erbjudande om att byta till någon annan lösning, och ofta är det just ett fast bredband via mobilnätet som då erbjuds till de hushåll som inte har tillgång till fiber. Ofta är det kunder på landsbygden, men det kan också vara inom vissa villaområden inne i städerna dit bredbandsutbyggnaden ännu inte nått.

Här kan du köpa fast bredband via mobilnätet

I dagsläget är det Telia och Telenor som kan erbjuda den här tekniken. På respektive leverantörs hemsida kan du söka på din adress och se om lösningen är tillgänglig just där du bor. Om du ännu inte kan få lösningen så kan du gör en intresseanmälan och om tillräckligt många från ditt område gör det så kan det bli aktuellt med en utbyggnad av tjänsten just där du bor.

Så mycket kostar bredband via mobilnätet

Hos Tre får du i dagsläget betala 399 kr i månaden för abonnemanget inklusive router med 5G-stöd. Om du dessutom behöver en extern antenn så ökar månadskostnaden till 499 kronor men då får du premiumroutern Zyxel NR7103 (värde ca 7000 kr). Bindningstiden är 24 månader och kostnad för installation kan ingå om du bor inom TechBuddys täckningsområde.

Hos Telenor får du i dagsläget betala 399 kr i månaden för abonnemanget inklusive router. Om du dessutom behöver en extern antenn så ökar månadskostnaden till 499 kronor. Bindningstiden är 24 månader och kostnad för installation tillkommer med 1295 kronor. Det kan nämnas att installationen berättigar till RUT-avdrag vilket ger dig tillbaka halva arbetskostnaden på skatten.

Telia tar i skrivande stund 399 kr i månaden och då ingår det en WiFi-router. Bindningstiden är 12 månader och en installationskostnad på 3490 kronor tillkommer.

Det innebär att månadskostnaden är ganska jämförbar med en fiberanslutning, men med den skillnaden att installationskostnaden är mycket lägre. Ett mobilt bredband med obegränsad surf kan du också få för ungefär samma peng och det kan ofta vara ett minst lika bra alternativ om du bor i ett område med god mobiltäckning och därför inte behöver en antenn.

Fördelar med fast bredband via mobilnätet

  • En fördel med fast bredband via mobilnätet är att du får en riktigt snabb internetanslutning utan att du behöver gräva upp din trädgård för att få in en fiberkabel i din bostad.
  • Installationen är ganska billig och brukar bara gå på några enstaka tusenlappar.
  • Surfmängden är obegränsad till skillnad mot ett mobilt bredband där det ofta finns en surfpott att förhålla sig till.
  • En bra och kostnadseffektiv lösning för dig som ännu inte har möjlighet att ansluta dig till ett fibernät.

Nackdelar

  • Hastigheten på din uppkoppling kan påverkas av väder och vind då den är beroende av mobilnätet.
  • Du måste montera en antenn på utsidan av din bostad, vilket en del inte tycker är speciellt estetiskt tilltalande.
  • Du kan inte ta med dig ditt bredband exempelvis till din sommarstuga utan den är bunden till din bostad.

Vanliga frågor om fast bredband via mobilnätet

Vad är det för skillnad på ett mobilt bredband och fast bredband via mobilnätet?

Ett mobilt bredband är flyttbart och kan tas med på semestern eller liknande. Fast bredband via mobilnätet är, precis som namnet antyder, en fast installation som är knutet till din bostad. Nästan alltid finns också en extern antenn/mottagare monterad utvändigt på din fasad för att få så bra mottagning som möjligt.

Är ett fast bredband via mobilnätet snabbare än ett mobilt bredband?

Ibland! Ett fast bredband över mobilnätet använder en antenn som möjliggör högre hastigheter. Men bor du centralt så har du ofta så pass god täckning att en antenn inte behövs och då kan det vara värt att välja ett obegränsat mobilt bredband då dessa generellt sätt är billigare men samtidigt kan leverera lika höga hastigheter.

Vad händer när 5G kommer till min ort?

När 5G-tekniken introduceras kommer den här typen av bredband bli ännu snabbare. Många av de antenner som monteras idag är redo för 5G för att övergången ska bli så smidig som möjligt. Du kan dock behöva byta ut den router som sitter inne i din bostad.

Jag har blivit erbjuden “Trådlöst fiber”. Är det samma sak?

Ja, sannolikt så är det ett fast bredband via mobilnätet som menas. Lösningen går under lite olika namn och den korrekta benämningen är egentligen “Fixed Wireless Access” (FWA). Det kallas ibland också bredband via mobilnätet.

Hur snabbt är fast bredband via mobilnätet?

Det kan variera ganska kraftigt. Telia uppger på sin hemsida att hastigheten är 30-150 Mbit/s. Telenor uppger att maxhastigheten är 300 Mbit/s, men att den normala hastigheten snarare är 10-40 Mbit/s. Telia lämnar en garanti att anslutningshastigheten är minst 30 Mbit/s, annars har du rätt att häva abonnemanget. Se gärna vår artikel om snabbast mobilt bredband ifall du är intresserad av snabba mobila bredband.

Sammanfattning

Fast bredband via mobilnätet kan vara en attraktiv lösning för dig som vill ha en lösning som är som mobilt bredband men med externt installerad antenn och som av någon anledning inte har möjlighet att få en fast fiberanslutning. Tekniken bygger på en kombination mellan fiber och mobilt bredband vilket gör det möjligt att leverera internet med hög hastighet även till lite mer otillgängliga platser. Den maximala hastigheten vid ideala förhållanden uppges vara 150-300 Mbit/s, men i praktiken är det sällan så snabbt.

Rekommenderade mobila bredband

1. Hallon

5-200 GB surf varje månad
från 59 kr/mån

Antal poäng: 93/100

Läs mer Se erbjudanden

2. Chilimobil

Fri surf varje månad
från 165 kr/mån

Antal poäng: 88/100

Läs mer Se erbjudanden

3. Comviq

Fri surf varje månad
från 399 kr/mån

Antal poäng: 83/100

Läs mer Se erbjudanden

4. Tre

Fri surf varje månad
från 329 kr/mån

Antal poäng: 78/100

Läs mer Se erbjudanden

5. Tele2

75 GB till fri surf varje månad
från 349 kr/mån

Antal poäng: 73/100

Läs mer Se erbjudanden

6. Telenor

15 GB till fri surf varje månad
från 169 kr/mån

Antal poäng: 68/100

Läs mer Se erbjudanden

7. Telia

40 GB till fri surf varje månad
från 239 kr/mån

Antal poäng: 63/100

Läs mer Se erbjudanden