Så här får du snabbast mobilt bredband

Ett mobilt bredband är det absolut enklaste och smidigaste sättet att skaffa sig en internetanslutning i sin bostad. Installationen är ofta löjligt enkel och du kan vara igång på bara någon enstaka timme. Men är ett mobilt bredband tillräckligt snabbt för att motsvara behoven i ett normalt hushåll, och hur kan man göra för att optimera hastigheten? I den här artikeln djupdyker i vi allt som går att göra för att få snabbast möjliga mobila bredband.

Vad påverkar hastigheten

Innan vi börjar kika på vad man kan göra för att få ett snabbare mobilt bredband så måste vi först titta närmare på vilka faktorer som faktiskt påverkar hastigheten. Det är mer saker än man tror och det är faktiskt inte alla som man kan påverka själv.

Din egen utrustning

Din utrustning kan faktiskt vara en flaskhals som gör att du inte får ut lika hög hastighet som du egentligen skulle kunna. En dålig eller gammal router kan exempelvis göra att det trådlösa nätverket i din bostad blir mycket “slöare” än om du hade investerat i en mer modern router.

Även enheten som du använder för att konsumera internet med kan vara boven i dramat om du upplever att ditt mobila bredband är långsamt. Generellt sett så kan man säga att ju nyare telefon eller surfplatta du har, desto bättre är de på att ta emot signalen. Det är dessutom så att om du sitter på en riktigt gammal och slö dator så kommer du uppleva att allting går långsamt, även om du har ett blixtsnabbt internet.

Nätet och täckningen

När du ska köpa ett mobilt bredband så är det extremt viktigt att du väljer den operatör som har bäst täckning där du bor. Gör en grundlig research innan du bestämmer dig. Börja med att djupdyka i täckningskartorna, men om du har möjlighet bör du även genomföra ett mer verklighetsbaserat test. Om du bor i en storstad så kan du vara ganska säker på att alla operatörer kan erbjuda väldigt bra täckning, men för dig som bor i Norrland eller på landsbygden så kan vi inte nog understryka hur viktigt detta är.

Belastningen på nätet

Mobilnätet har en viss kapacitet och det delas mellan alla som använder sig av det. Det innebär att det kan göra ganska stor skillnad på den upplevda hastigheten beroende på hur många som använder nätet för tillfället. Ibland kan du märka att hastigheten blir högre sent på kvällen och på natten när inte så många använder sig av mobilnätet. Kapaciteten i näten är mycket bättre nu än var den var “förr i tiden” så detta märks inte lika tydligt idag.

Det finns egentligen två sidor av myntet när vi pratar om belastningen. Dels i själva nätet som vi pratat om ovan, men det finns också en intern aspekt. Alla i hushållet “konkurrerar” nämligen om samma bandbredd, vilket gör att du kommer uppleva nätet som snabbare om du är ensam hemma jämfört med om ni är flera som är anslutna samtidigt.

Övriga faktorer som påverkar

Förutom ovan nämnda så finns det saker som är otroligt svåra att göra något åt. Regn och snö (och även vind), har en tydligt negativ effekt på täckningen, vilket också leder till att du inte får en lika hög hastighet som om det är klart och vindstilla. Signalerna färdas allra bäst i kall luft, vilket gör att en kall och klar vinterdag egentligen är optimala förhållanden för ditt mobila bredband.

Geografin där du bor påverkar också täckningen. Framför allt är det nivåskillnader som kan skapa vita fläckar i täckningen, men även skog (och byggnader) gör det svårare för signalen att leta sig fram till ditt modem. Ibland kan det vara så enkelt som att ett stort träd på din egen tomt försämrar mottagningen. Detta kan ibland lösas genom att helt enkelt flytta modemet till en annan position i bostaden (om du inte har lust att såga ner trädet förstås...)

Det kan också uppstå tillfälliga störningar i mobilnätet. Det kan handla om reparations- och underhållsarbete på en basstation, problem med strömförsörjningen eller något helt annat. Detta brukar dock lösa sig relativt snabbt då det är högt prioriterat hos nätägarna. Den här typen av störningar brukar du kunna hitta information om på respektive operatörs driftsida.

Så här får du snabbast mobilt bredband

Använd Bredbandskollen

Ibland kan det vara svårt att bedöma om det mobila bredbandet man har är snabbt eller långsamt. Ofta har man inte så mycket att jämföra med och det är givetvis helt omöjligt att gissa hur hög hastigheten är. Det viktiga är egentligen hur du upplever hastigheten. Kan du utföra de saker du vill göra på internet utan problem så kommer du uppleva att du har en snabb uppkoppling och om det ofta laggar och strular så kommer du tvärtom att uppleva att din internetanslutning är långsam.

För att kolla hur snabbt ditt mobila bredband är så är den absolut bästa metoden att använda sig av gratistjänsten Bredbandskollen. Det är ett helt oberoende verktyg för konsumenter som drivs av Internetstiftelsen. Där kan du enkelt mäta upp hastigheten på ditt mobila bredband och se hur snabbt det är både på att skicka och ta emot data. Tänk på att göra testet vid några olika tillfällen på dygnet eftersom det är så många faktorer som kan påverka hastigheten vid ett enskilt tillfälle.

Hur snabbt är ett mobilt bredband?

Det finns ingen “fast” hastighet på ett mobilt bredband, då det är så otroligt många faktorer som spelar in. En normal hastighet ligger någonstans mellan 30 och 60 MBit/s på 4G-nätet, och ibland kan man komma upp även i något högre hastigheter än så. På operatörernas hemsidor kan du hitta både den maximala hastigheter, samt vilken hastighet som en “genomsnittsanvändare” normalt sett kommer upp i.

Tittar man på tester så är ofta Tres mobilnät ett bra val och därmed operatörerna Tre, Hallon och Chilimobil som använder sig av det nätet. Vi har själva med Tre mätt upp hastigheter på 260 Mbit/s över 4G och hela 1025 Mbit/s över 5G! Räkna dock med lägre hastigheter såvida du inte har samma tur som vi hade.

Vad kan jag själv göra för att påverka hastigheten?

Mobilnätet är ju som det är, och inget som du själv kan påverka. Däremot finns det några saker du kan testa för att få en bättre mottagning.

  1. Hitta den optimala positionen för ditt modem

    
Var i bostaden du placerar ditt modem kan ha väldigt stor betydelse för hur bra mottagningen blir och därmed hur snabbt ditt internet blir. Har du två våningar på ditt hus är det ofta lättare att få bra mottagning på övervåningen. Tänk också på att inte ställa det i ett rum som inte har några fönster. Vill du vara riktigt seriös så tar du reda på var närmaste mobilmast (som tillhör din operatör) finns och så placerar du modemet på den sidan av huset.
  2. Köp en extern antenn

    
Med en extern antenn kan du ta emot signalen utomhus, vilket ger bättre förutsättningar för att få så stark signal som möjligt. Det finns några olika typer av antenner, men för din bostad är det oftast bäst att välja en riktad antenn som du själv kan rikta mot närmaste mobilmast/basstation. Montera den på fasaden, eller ännu hellre på taket så kan du förbättra mottagningen rejält mycket.
  3. Kolla ditt interna wifi-nät

    
För att sprida internet i din bostad så är det väldigt vanligt att vi använder oss av en router. Den skickar ut trådlöst nätverk (wifi), men även den är känsligt för hinder som väggar, dörrar och fönster och signalen blir svagare ju längre ifrån den du befinner dig. Idag finns det bra tekniker för att förstärka och “repeata” signalen så att du får bra wifi i hela din bostad. Vi rekommenderar att du undviker de allra billigaste formerna av “repeaters” och satsar på en något mer påkostad variant som ett Mesh-system.
  4. Kolla din dator/telefon/surfplatta

    Det kan ibland vara så att din enhet inte kan ta emot den signal som din router skickar ut på ett optimalt sätt. Testa gärna med en annan telefon eller dator för att försäkra dig om att så inte är fallet. Detta gäller framför allt om du har en riktigt gammal dator, iPad eller liknande.

Som ni märker så finns det många flaskhalsar och ibland är det inte helt enkelt att veta exakta vad det är som strular. Man får använda sig av uteslutningsmetoden och i många fall till och med prova sig fram till den optimala lösningen. Flytta modemet, testa med bredbandskollen, flytta igen och testa igen - till slut så hittar du den perfekta platsen.

Om inte något av dessa tips ger något resultat så bör du överväga att prova ett mobilt bredband från någon annan operatör, alternativt undersöka om du kan få fiber indraget till din bostad.

5G är framtiden för mobilt bredband

Som alla känner till så har 5G-tekniken gjort sitt intåg på marknaden. Så här långt finns det bara mobilabonnemang som stödjer 5G, men det är givetvis bara en tidsfråga innan vi får se riktigt, riktigt snabba mobila bredband som bygger på femte generationens mobiltelefoni. Mobila bredband kommer då att bli minst tio gånger snabbare och i helt perfekta förhållanden kan det bli upp till 100 gånger snabbare.

Många förutspår att 5G-tekniken kommer göra att många väljer ett mobilt bredband istället för att installera fiber. Installationen är nämligen både mycket enklare och mycket billigare. Idag är fiber mycket snabbare, men med 5G så kan mobila bredband att kunna utmana även när det gäller hastigheten. Månadskostnaden för själva abonnemangen är även relativt lika.

Vanliga frågor om snabbheten på mobilt bredband

Hur snabbt är ett bredband via mobilnätet?

Det går inte att ge något rakt svar på den fråga, men man brukar räkna med att ett normalt mobilt bredband ger dig en hastighet på 30-60 MBit/s. Under optimala förhållanden kan man ibland uppnå en ännu högre hastigheter, vi har själva uppnått 260 Mbit/s på 4G och 1025 Mbit/s på 5G via operatören Tre.

Kan man göra en egen antenn för att få bättre mottagning?

Ja, i teorin kan man givetvis göra det. Men det gäller att du har viss grundkunskap och att du vet vad du håller på med. Vi har hört talas om varianter gjorda av strumpstickor, silvertejp och ståltråd, men historien förtäljer inte om experimentet var lyckat :) För de flesta är det nog smartare att köpa en färdig antenn som är gjord för ändamålet.

Vissa dagar är mitt mobila bredband snabbt, andra dagar långsamt. Hur kan det komma sig?

Är det extremt stor skillnad så kan det vara något fel på din utrustning. Men om ni är många i hushållet så handlar det sannolikt om att belastningen i bland är högre. Sitter kidsen och kollar på Youtube så påverkar det din hastighet när du sitter och tittar på film eller serier. Tänk på att även faktorer som vädret kan påverka hastigheten.

Kan man klaga om hastigheten är för låg?

Ja, det kan du faktiskt. Om du ständigt har problem med att komma upp i hastighet så kan du vända dig till operatör. Men i de flesta fall så har mobila bredband ingen bindningstid, vilket gör att det nästan är smidigare att helt enkelt vända sig till någon annan operatör om man inte är nöjd med tjänsten som levereras.

Sammanfattning

Ett mobilt bredband använder sig av mobilnätet och går främst via 4G-nätet även om vissa numera även stöd 5G-nätet. De stora fördelarna med det är att det är väldigt enkelt att komma igång. Det innebär också att du är helt beroende av bra mobiltäckning för att få ditt mobila bredband att fungera optimalt. Du som bor på landsbygden vet hur det är med mobiltäckning - det fungerar inte alltid som man önskar.

Det finns en hel del saker du kan göra för att skapa optimala förutsättningar för ditt mobila bredband. Börja med att försöka hitta den perfekta platsen för ditt modem med hjälp av Bredbandskollen. Vill du nörda ner dig ännu mer kan du börja experimentera med en extern antenn.

Tänk också på att din router kan var en möjlig felkälla om du inte kommer upp i rätt hastighet. Du kan prova att ansluta din dator direkt till modemet och se om det löser problemet. Vi tycker också att du ska satsa på en router som inte återfinns i det allra billigaste prissegmentet.

När du skaffar ett mobilt bredband så tänk på att välja ett utan bindningstid. Då kan du lätt byta till någon annan mobiloperatör om du inte tycker att hastigheten på ditt bredband är tillräckligt hög.

Rekommenderade alternativ

1. Comviq

Fri surf varje månad
från 399 kr/mån

Antal poäng: 93/100

Läs mer Se erbjudanden

2. Hallon

5-200 GB surf varje månad
från 49 kr/mån

Antal poäng: 88/100

Läs mer Se erbjudanden

3. Chilimobil

Fri surf varje månad
från 165 kr/mån

Antal poäng: 83/100

Läs mer Se erbjudanden

4. Tre

Fri surf varje månad
från 329 kr/mån

Antal poäng: 78/100

Läs mer Se erbjudanden

5. Telenor

15 GB till fri surf varje månad
från 169 kr/mån

Antal poäng: 73/100

Läs mer Se erbjudanden

6. Tele2

75 GB till fri surf varje månad
från 349 kr/mån

Antal poäng: 68/100

Läs mer Se erbjudanden

7. My Beat

40-500 GB surf varje månad
från 249 kr/mån

Antal poäng: 63/100

Läs mer Se erbjudanden

8. Telia

40 GB till fri surf varje månad
från 239 kr/mån

Antal poäng: 58/100

Läs mer Se erbjudanden